2008. október 12., vasárnap

Habos mákos sütemény


Már sokat írtam róla, mennyire szeretném kipróbálni ezt a Lila Fügénél talált receptet, úgyhogy most inkább a lényegre térek. Nem változtattam semmin, leszámítva, hogy 4/3-szorosára növeltem az adagot, mivel 20 dekás vajam és mákom volt itthon, egyszerűbbnek tűnt számolni, mint méregetni.

A süti egyik felére vékonyra szeletelt birsalmasajtot, a másikra szilvalekvárt tettem.


Habos mákos sütemény


20 dkg cukor
20 dkg vaj
5 tojás (sárgája és fehérje különválasztva)
20 dkg liszt
20 dkg darált mák
1 nagyobb citrom reszelt héja
1,3 tk szódabikarbóna
2,7 dl tej

13 dkg porcukor
1/2 nagyobb citrom leve
pikáns lekvár (ribizli, áfonya, málna, stb.)

Keverőgépben a cukrot a vajjal habosra keverem. Egyenként hozzáadom a tojássárgákat, összedolgozom. A lisztet a mákkal, a reszelt citromhéjjal és a szódabikarbónával összekeverem. A tejjel váltakozva a vajas keverékhez adagolom.
Kivajazott tepsibe (kb. 30 cm-es*40 cm-es) teszem és 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha nem ragad a tészta a villára, amikor megszúrom és a tészta teteje aranysárga lesz. Kiveszem a sütőből, pikáns lekvárral megkenem.
A tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével kemény habbá verem. A süteményre terítem és visszateszem a sütőbe. 5 percig sütöm, hogy egy kicsit helyenként megpiruljon a hab, majd a sütőt kikapcsolom és további 10 percig a zárt sütőben szárítom.

Ez az első süti, amit vajjal sütöttem. Jóóóó!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése