2008. október 10., péntek

Birsalmasajt

Már tavaly óta érik bennem a gondolat, hogy birsalmasajtot kellene készíteni, mert ez eddig kimaradt az életemből. Tavaly ősszel kaptunk a piacon egy bácsitól ajándékba egy darab birsalmát, szemeztem vele egy darabig, de tovább nem jutottam. Pár napja Zsóval sétáltunk, egy kis utcában egy kis asztalon volt két zacskó birsalma, kb egy kilósok lehettek. Szóval becsületkasszába pénzt bedob, almát elhoz (és hazafelé szitkozódás, hogy lehet valaki ilyen baca, hogy cipel haza magának munkát). Mérleg híján kölcsönkértem anyukám digitális mérlegét. Legközelebb célzok rá, hogy ilyent szeretnék karácsonyra! :D

Ez nem süti, de nagy eséllyel teszek belőle a holnapi Habos mákosba, na meg valahol tárolni kell a gondolataimat, hogy legközelebb mit változtassak a recepten.

Receptet itt találtam hozzá, bemásolom:

Birsalmasajt


Megmossuk, megtisztítjuk a birsalmát. A csumáját kivágjuk, valamint a hibás részeket. A héját nem kell lehámozni. Utána megmérjük a megtisztított mennyiséget. Bő vízben feltesszük főni. Egy másik lábosba előkészítjük a cukrot és a vizet a következők szerint: amennyi kg a megtisztított birsalma, annyiszor 80 dkg cukor kell. A lábosba minden kg cukorhoz 2 dl víz kell. Ezt jól felfőzzük, úgy, hogy a lábos szélén már kristályosodjon. Közben a megfőtt birsalmát szűrővel kihalásszuk, lecsepegtetjük és mixerrel simára mixeljük. A jól kifőtt cukorszirupba beletesszük és felforrástól számítva 17 percen át főzzük kavargatva. Ne tovább, mert a zselésedési hajlama romolni fog. Az elkészült pépet formákba öntjük. Érdemes üveg, jénai illetve porcelán edényekbe, tányérokba, lehetőleg 1,5-2 cm vastagon. Az edényeket előtte vizes kézzel megnedvesítjük. Amikor kihűlt és megszilárdult, kiborítjuk és deszkára kiterített konyharuhán tovább száradni hagyjuk, időnként megfordítjuk (érdemes szobában szárítani, hogy hamarabb szikkadjon). Amikor már elég száraznak találjuk, fogyasztható. Ha később akarjuk fogyasztani (pl. karácsonykor), érdemes celofánba vagy folpackba csomagolni, hogy túl ne száradjon. Igen alkalmas desszert tálakra darabolni, vagy pl. püspökkenyérbe kis kockákban belesütni.

Amit változtattam rajta:
-tettem bele pár csepp citromot, legközelebb bátrabb leszek és legalább egy egész citromot fogok belefacsarni
-műanyag tálkába is tettem, így utólag úgy látom,hogy sokkal könnyebb volt azokból kiborítani, mint a jénaiból és szebben össze is állt
-kb a negyedébe tettem 5 dkg mazsolát.

Valahol olvastam, hogy másnap kell kiborítani a formából, ez többnyire be is jött,a jénaiban levőket leszámítva, az meg jó lesz a sütibe. :)

Nekem nagyon ízlik, azt leszámítva, hogy borzasztóan édes lett. Néztem más recepteket is, ott is 80 dkg cukrot írnak egy kg gyümihez. Most komolyan, a fele, vagy még kevesebb mért nem elég? Legfeljebb hamarabb elfogyasztjuk.

Azóta készítettem még egy adagot, fele cukorral. A víz egy részét kipótoltam citromlével, valamiért nem kristályosodott ki a cukor, birslekvár lett belőle. :)
De így is elég édes volt. A következő adagot az eredetihez képest fele cukorral és arányosan kevesebb vízzel készítem, alig várom már...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése