2009. március 8., vasárnap

Kakaós pillangó

Már régóta gyúrok erre a sütire, de kardamomot sehol sem találtam. Mikor végre találtam egy üzletet, ahol szokott lenni, éppen elfogyott és Angliában is leesett a hó, nehogy gyorsan ideérjen a szállítmány. A héten végre megérkezett a kardamom, első dolgom volt kipróbálni.

Kakaós pillangó

Hozzávalók 12 db-hoz:
1,25 dl tej
3 evőkanál kristálycukor
2,5 dkg friss élesztő
8 dkg vaj
1 egész tojás és egy tojássárga
35 dkg liszt
1 csipet só
1 mokkáskanál kardamom

Kakaós töltelék:
4 dkg puha vaj
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál porcukor
2 teáskanál kakaópor
1 mokkáskanál rum
1 mokkáskanál fahéj

Tetejére: 1 tojássárga jégcukor v. kristálycukor


Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatom.

Összekeverem a többi hozzávalót: az olvasztott vajat , a tojást, a sót, a mozsárban porított kardamom fűszert, a lisztet és végül az élesztős tejet. Dagasztófejjel ellátott robotgéppel, addig keverem, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Átgyúrom. A tésztás tálat alufóliával légmentesen letakarom és hűtőben kb. 1 óra alatt duplájára kelesztem.

Ezalatt habosra keverem a töltelék hozzávalóit és a hűtőbe teszem.

A megkelt tésztát vékonyra, kb. 30x50 cm-es téglalappá nyújtom. Egyenletesen megkenem a hideg töltelékkel. Hosszanti oldalainál kezdve szorosan feltekerem. A tekercset trapéz formákra szeletelem. A trapézok közepét egy fakanál nyelével lenyomom.

A pillangókat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, nem túl közel egymáshoz, hogy legyen helyük hízni! Tetejüket megkenem tojássárgával és megszórom kristálycukorral. 15 percet kelesztem.

Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 25 perc alatt aranybarnára sütöm. Rácson hagyom hűlni. Vaníliás porcukrot szitálok a tetejére.

Tapasztalatok: érdemes 2 adagot sütni, nagyon gyorsan fogy. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése