2008. július 19., szombat

Mazsolás kuglóf

Már múltkor elhatároztam, hogy legközelebb vagy valami új receptet próbálok ki, vagy kuglófot sütök. Mivel eléggé fáj a fejem, inkább az egyszerűbb megoldást választottam. Régebben sütöttem mákos kuglófot, most csokidarabosat szerettem volna, de elfelejtettem tejcsokit venni, így maradt a jó öreg mazsolás változat.

Próbáltam kitalálni, honnan vehettem a receptet. Van egy saját kézzel írott receptesfüzetem, amibe mindig beleírom a bevált recepteket, hogy "vészhelyzetben" tudjak mihez nyúlni. Az utolsó oldalon tartalomjegyzék is van ám! :) Közben megtaláltam, az eredeti recept a Nagy süteményeskönyvben volt (Black & White kiadó), szerintem semmi más említésre méltót nem sütöttem belőle a kuglófon kívül.

Mazsolás kuglóf

45 dkg sima liszt

10 dkg porcukor

3 dl tej

3 tojás

13 dkg olvasztott Rama

10 dkg mazsola

2,5 dkg élesztő

egy csipetnyi só

citromhéj

Az eredeti recept féldarás lisztet ír, 3 tojássárgáját, olvasztott vajat, mivel nem tudom milyen a féldarás liszt és a sima bevált, nem variálok. Legtöbbször a tojásfehérjét nem tudom hova tenni, beleteszem a sütibe, semmi baja nem lesz tőle. Olvastam, valahol, hogy le lehetne fagyasztani, de így egyszerűbb megszabadulni tőle. Na igen, vaj sosincs itthon... sütibe mindig Ramat használok.

Kevés langyos tejet, 1 teáskanál cukrot és az élesztőt összekeverünk és felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót, a porcukrot, a reszelt citromhéjat, a maradék tejet, a tojást és az olvasztott Ramat. és a tésztál jól kidolgozzuk. Végül hozzáadjuk a mazsolát. Kicsit hígabb lesz, mint az átlagos kelt tészták. Meleg helyen megkelesztjük. Olajozott kuglófformában, meleg sütőben sütjük. A kihűlt kuglófot kiborítjuk a formából és porcukorral meghintjük.

Most néztem, az eredeti recept szerint még a kuglófformában is kellene keleszteni a tésztát, én ezt most kihagytam.

Tapasztalatok: kb 2 óra alatt készült el, nagyon szép lett, jól eltaláltam a sütő hőmérsékletét, viszont még nem hűlt ki teljesen, nem akar kijönni a kuglófformából, pedig már szívesen letesztelném, milyen lett! Remélem ki tudom szedni egyben és lesz olyan finom, mint amilyen szép!
Kicsit erőszakoskodni kellett vele, hogy kijöjjön, de nem látszik rajta. :) Szerintem egy kicsit édesebb lehetne, a fő kritikusom alszik, majd beírom az ő véleményét is.

Íme:









Most, ahogy a szakácskönyveim között kutakodtam, megtaláltam a nagymamám receptfüzetét, lehet hogy legközelebb abból próbálok ki valamit? Az almás pitéje isteni, bár kissé macerás... még szívesen sütnék, Cookiet, Kinder sütit, vagy Sport szeletet, na majd meglátom.

Azuram még álmos és szűszavú, annyit mondott, hogy jó! :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése