2009. augusztus 15., szombat

Almás pite

Ezt a receptet a nagymamámtól kaptam, még a régi szép időkben. Egy ideje meg szerettem volna sütni, végülis egy csütörtöki vendégség és a pénteki kirándulás adta meg hozzá a végső löketet.

Almás pitének hívják, de a tésztája inkább rétes-szerű, de bármikor bármilyen mennyiség elfogy belőle. Mindjárt két adaggal sütöttem, nem is érdemes kevesebbel kezdeni. Megérte, egy-két óra elteltével már csak a maradékot tudtam lekapni a mobilommal.




Almás pite

12,5 dkg sima liszt
12,5 dkg rétesliszt
1 tojás
1 kávéskanál ecet
1 csipet só

A fentieket langyos vízzel rétestészta keménységűre gyúrom, (kb másfél deci vízzel) és kinyújtom.

10 dkg rétesliszt
25 dkg margarin

A réteslisztet és a margarint összekeverem, és a kinyújtott tészta közepére kenem, harmadába hajtom. 10 perc múlva kinyújtom és újra hajtogatom. Háromszor ugyanezt elvégzem, és még 10 percet pihentetem.


Töltelék:
reszelt alma
fahéj
citromlé
vaníliás cukor
cukor

Ezeket összekeverjük ízlés szerinti arányban, kicsit állni hagyjuk és jól kifacsarjuk.

(Nekem most kevés volt az almám, 2 ananászkonzervből az ananászt jól kicsavartam, azt is tettem bele kevés alma fölé a második adagba. Legközelebb meggyel is kipróbálom.)


A tésztát kinyújtom, úgy hogy egyik oldala tepsi hosszának megfelelő legyen. Késsel körbevágom, hogy téglalap formájúra és ezt és kb 10-12 centis csíkokra vágom. A csíkot beleteszem a tepsibe, a közepére tölteléket teszek. Az oldalát ráhajtom és a maradék tésztából vékony pántokat késztítek, ezt kb 5 centiként ráteszem keresztben. A rudak végét felhajtom.
Ha ez kész, 220 fokos sütőben világosbarnára sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése