Egy szakács barátnőmtől kaptam ezt a receptet.
Beigli
50 dkg liszt
20 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 dkg élesztő
1 dkg só
1,5 dl tej
1 db tojássárgája
Hűvös helyen készítjük. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk és a többi hozzávalóval összegyúrjuk, hogy nyújtható legyen. Hideg helyen 15-20 percig pihentetjük, konyharuhával letakarva. 14 vagy 28 dkg-os darabokat mérünk ki, ezeket 3 mm vékonyra nyújtjuk, a tésztával azonos súlyú tölteléket elkenünk rajta. Feltekerjük, hogy a hajtás alul, középen legyen.
Tepsibe tesszük, megkenjük a tetejét tojássárgával. Hagyjuk megszáradni. Ha tapintásra száraz és hajszálrepedéses, akkor megkenjük fehérjével. A száradás alatt langyos helyen pihentetjük. Ha megszáradt 200-220 fokos sütőben sütjük.
Akkor jó, ha beleszúrsz hurkapálcával vagy fogvájóval és nem ragad a szúrkálóra.
Én most másfél adag tésztából 7 rúdat készítettem, vékonyak lettek. Legközelebb 28 dkg tésztából készítem a rudakat (vagy amennyi kijön egy harmad adag tésztából). És legközelebb készítek gesztenyéset is, töltelék recept itt.
Elgondolkodtam azon, hogy ha nem akarunk belefulladni a sütibe, nem fogok beiglin vagy kalácson kívül mást sütni ünnepekkor, sajnos kár a fáradtságért. :( Háát, legalább pihentebb leszek. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése