2009. április 27., hétfő

Ferdinánd csiga

Na, jól eltűntem. Ráadásul alig-alig sütöttem közben. Zsófi fahéjas csigáját, Zsó szülinapjára Snöcy túrótortáját, húsvétra diós, mákos, mazsolás kalácsot. Az az igazság, hogy eddig semmilyen fertőző gyermekbetegségem nem volt, és most elkaptam a bárányhimlőt, teljesen legyengített. A vicc az egészben, hogy Zsó megúszta. :) Tegnap ebédre kakaós csigát sütöttem. Félálomban álltam neki, nem gondolkodtam azon, hogy 35 deka lisztből alig lesz valami, ráadásul tojás sem volt itthon, simán kihagytam belőle. Kicsit keményebb lett a tészta így, nehezebb volt gyúrni, de a végeredményen nem látszott. Legközelebb, ha nincs tojás, több tejet teszek bele. A dupla adagot írom be, mert legközelebb már annyiból sütöm.

Ferdinánd csiga

A tésztához:
5 dkg élesztő
4 dl tej
70 dkg liszt
4 tojás
15 dkg porcukor


a töltelékhez:
20 dkg margarin
4 evőkanál kakaópor
4 evőkanál porcukor

meglocsolni:
20 db kockacukor
4 dl tej

Az élesztőt 1 dl cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet, a tojásokkal, a cukorral, sóval és a maradék tejjel összedolgozzuk a felfuttatott élesztővel. A tésztát 2 mm vékonyra nyújtjuk, a margarint krémesre keverjük 4 evőkanál cukorral és 4 evőkanál kakaóporral. Ezt a masszát a kinyújtott tésztára kenjük, feltekerjük és 2-3 centis darabokra vágjuk. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és legalább 45 percig pihentetjük meleg helyen. Amikor már egészen megkelt és a kakaós vaj rétegekben kilátszik, 200 fokra felmelegített sütőbe tesszük és félig megsütjük. A maradék tejet a kockacukorral felforraljuk és a csigákra borítjuk. Visszatoljuk a sütőbe és pirosra sütjük.