2009. február 28., szombat

Túrós batyu

Már régóta őrizgetem kinyomtatva ezt a receptet, ma végre alkalmam nyílt kipróbálni.

Túrós batyu

50 dkg finomliszt
3 dl langyos tej
1 csipet só
2 evőkanál kristálycukor
7,5 dkg Rama sütőmargarin
2 tojás sárgája
2 dkg élesztő

A töltelékhez:
25 dkg túró
3 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál búzadara
10 dkg mazsola
1 egész tojás

Kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, amibe egy teáskanálnyi cukrot tettünk. Közben átszitáljuk a lisztet, sóval, cukorral ízesítjük, és elmorzsoljuk benne a margarint. Közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a maradék tejet, a tojások sárgáját, és a felfuttatott élesztőt. Alaposan átdagasztjuk, és letakarva 1 órán keresztül langyos helyen kelni hagyjuk.

Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót burgonyanyomón vagy szitán áttörjük, és a hozzávalókkal alaposan kidolgozzuk.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, 1 cm vastagra nyújtjuk. 10x10 cm-es kockákra vágjuk, közepébe túrótölteléket rakunk. Szemben lévő két-két csücskét összecsípjük, tojásfehérjével megkenjük, és letakarva 1/2 óráig kelni hagyjuk. Közben a sütőt 180-fokra előmelegítjük, mire letelik a 1/2 óra, a sütőnk is kellőképpen felmelegedik. Kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Fogyasztás előtt porcukorral megszórjuk.

A lisztet nem szitáltam át, a túrót nem törtem át alaposan, csak nagyjából, a töltelék arányain változtattam és elfelejtettem tojásfehérjével megkenni sütés előtt, nem is kell. 16 darab lett belőle és nagyon finom. :)