2009. január 28., szerda

Virslis kiflik

Ma komoly fejtörést okozott, hogy mit főzzek. Eddig gyűjtöttem pár receptet, hát nem eltűntek nyomtalanul? El lehet képzelni (na jó, kis túlzással :D ) a spájz szinte üres, kinn tombol az ítéletidő, és még anyukámat is meghívtam ebédre... Volt a hűtőben 4 dkg élesztő, kiindulásnak. Szóval összedobtam a tésztát, amikor jött az anyukám, a boltba lerohantam, megvettem a hiányzó hozzávalókat, aztán folytattam a sütést tovább, közben kilihegtem magam, meg levest főztem. :) Nagy sikerem volt vele, bár Zsónak a legjobban a virsli tetszett benne, azt ette ki először! A receptet itt találtam.

Virslis kiflik

3 dl tej
1 teáskanál cukor
5 dkg élesztő (elég 4 dkg is :) )
50 dkg finomliszt
1 púpozott teáskanál só
1,5 dl olaj

Az élesztőt kis langyos tejben, a cukorral felfutatjuk. Azután a hozzávalókból sima, egynemű tésztát dagasztunk és kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Ha kész 3 egyforma cipóra osztjuk és egyenként kb. 20 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. Mindegyiket 8-8 részre vágjuk, úgy, hogy a kört először függőlegesen, majd vízszintesen is félbevágjuk. Majd az így kapott negyedeket szintén még megfelezzük. A virsliket (egyet általában három darabba szoktam vágni, mert különben túl kicsi lesz és csak a tészta fogja uralni a sütit) a háromszögek szélesebb oldalára helyezzük, majd a csúcs felé haladva feltekerjük. Kicsit formázzuk és így helyes kis kiflijeink lesznek. (Igazából az első buciból lettek kiflik, a többinél behajtottam a csücsköket és batyukat készítettem. ) Sütőpapírral bélelt vagy olajjal kikent tepsibe rakjuk őket. A tetejüket felvert tojással lekenjük, sajttal megszórjuk (trappista vagy füstölt), majd előmelegített sütőben, jó közepes lángon kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.


2009. január 17., szombat

Pogácsa

Ma valami újat próbáltam volna ki. A Világ Legjobb Pogácsáját szemeltem ki, de amikor összehasonlítottam a bevált receptemmel, észrevettem, hogy a hozzávalók nem sokban különböznek. Aztán kinéztem Millie rágcsáját, de nem volt kedvem este nekiállni, majd legközelebb, úgyhogy maradt a régi jól bevált recept, amit évekkel ezelőtt egy helyi újságban találtam.


Pogácsa

50 dkg liszt
25 dkg margarin
2 tojássárgája
3 dkg élesztő
tej (0.5+1.5 dl)
só (1 teáskanál)
sajt a tetejére

A liszt egyharmad részéhez hozzádolgozzuk a Rama-t és cipóvá formázzuk. Felfuttatjuk az élesztőt, fél deci langyos tejbe teszünk egy mokkáskanálnyi cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és langyos helyen megkelesztjük.

A maradék liszthez adunk egy teáskanálnyi sót, a két tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt. Annyi langyos tejjel dagasszuk össze, hogy könnyed, gyenge tésztát kapjunk. (Én másfél deci tejet tettem bele, egy picivel lett több, mint kellett volna, de kevés liszttel ellensúlyoztam) Formázzuk ezt is cipóvá úgy, hogy kis mélyedés legyen a közepén négy füllel. Tegyük bele a vajas tésztát, borítsuk be a fülekkel, majd nyújtsuk tepsi nagyságúra. Széltében és hosszában is hajtsuk harmadára és az így kapott "kockát" lefedve tegyük be a hűtőbe fél órára. A nyújtás hajtogatás műveletét háromszor ismételjük meg, fél órás pihentetési közökkel.

Végül ujjnyi vastagságúra nyújtsuk ki, késsel csíkozzuk be a tetejét, kenjük meg tojásfehérjével, szórjuk meg reszelt sajttal, majd kis szaggatóval szaggassuk ki. A pogácsákat két tenyér között sodorjuk meg kissé. Hideg sütőbe téve 180-200 fokon 10-15 percig süssük.

A recept végével nem vagyok kibékülve. A második tepsiben levő pogácsák sokkal szebbek és puhábbak és nagyobbak is lettek, legközelebb az elsőt is meleg sütőben sütöm. Nekem 180 fok körüli hőmérsékleten 25 perc alatt sültek meg a pogik. 51 db lett.

Ja és hogy fokozzuk az élvezeteket, most füstölt sajtot tettem a tetejére, nagyon finom lett vele! :D

2009. január 13., kedd

Gyümölcstorta

Ezt a receptet a 29 cm átmérőjű gyümölcstortaformához kaptuk.

Gyümölcstorta

4 tojás
18 dkg cukor
14 dkg liszt
10 dkg Rama margarin
1 zacskó pudingpor
fél liter tej
4 evőkanál cukor
gyümölcs
gyümölcskocsonya

Habbá verjük a tojások fehérjét, majd a tojássárgákat egyenként hozzáadva tovább verjük. Óvatosan, nehogy a hab összetörjön, közékeverjük a cukrot, a lisztet, végül az olvasztott, de nem meleg margarint. Kikent gyümölcstorta formába öntjük és közepes tűznél aranysárgára sütjük. Közben elkészítjük a gyümölcshöz illő ízű pudingot és langyosan a tésztára öntjük. Hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni, majd kirakjuk a megtisztított, előre lehűtött gyümölccsel. Végül leöntjük gyümölcskocsonyával.