2008. december 28., vasárnap

Beigli

A beiglivel meg a kaláccsal úgy vagyok, hogy év közben mindig jobban sikerül, mert akkor nincs tétje a dolognak. Most a beigli szép lett, jó lett, a tölteléket kivéve. Miután karácsonyra végre kaptam digitális konyhai mérleget, ezután lemérem a kalácshoz készített mák- és diótöltelékemet, maximum kevesebb tejjel készítem és legközelebb azt fogom beletenni. Itt találtam még használható tanácsokat, ami később jól jöhet.

Egy szakács barátnőmtől kaptam ezt a receptet.


Beigli

50 dkg liszt
20 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 dkg élesztő
1 dkg só
1,5 dl tej
1 db tojássárgája

Hűvös helyen készítjük. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk és a többi hozzávalóval összegyúrjuk, hogy nyújtható legyen. Hideg helyen 15-20 percig pihentetjük, konyharuhával letakarva. 14 vagy 28 dkg-os darabokat mérünk ki, ezeket 3 mm vékonyra nyújtjuk, a tésztával azonos súlyú tölteléket elkenünk rajta. Feltekerjük, hogy a hajtás alul, középen legyen.

Tepsibe tesszük, megkenjük a tetejét tojássárgával. Hagyjuk megszáradni. Ha tapintásra száraz és hajszálrepedéses, akkor megkenjük fehérjével. A száradás alatt langyos helyen pihentetjük. Ha megszáradt 200-220 fokos sütőben sütjük.

Akkor jó, ha beleszúrsz hurkapálcával vagy fogvájóval és nem ragad a szúrkálóra.


Én most másfél adag tésztából 7 rúdat készítettem, vékonyak lettek. Legközelebb 28 dkg tésztából készítem a rudakat (vagy amennyi kijön egy harmad adag tésztából). És legközelebb készítek gesztenyéset is, töltelék recept itt.

Elgondolkodtam azon, hogy ha nem akarunk belefulladni a sütibe, nem fogok beiglin vagy kalácson kívül mást sütni ünnepekkor, sajnos kár a fáradtságért. :( Háát, legalább pihentebb leszek. :)

2008. december 23., kedd

Kókuszgolyó

Ma délelőtt dolgoztam ezerrel, de már kész a beigli, a babatorta és a kókuszgolyó, meg a káposztasaláta. Holnapra már csak a leves, a krumplipüré és a már tegnap bepácolt hús kisütése marad, meg a konyhaundor, remélem nem sokáig. A kókuszgolyóra már bezsebeltem egy "hmm... ez isteni" dicséretet. :) A receptet itt találtam, de dupla adagot készítettem és szerintem ezután sem fogok kispályázni, azt gépelem be. 47 db lett belőle.

Kókuszgolyó

50 dkg darált keksz
2 csomag vaníliás cukor
6 evőkanál cukor
10 evőkanál baracklekvár
10 dkg vaj
10 dkg kókuszreszelék
4 evőkanál kakaópor tej (a jól gyúrhatóságig)
meggy a közepébe
kókuszreszelék a külsejére is

A hozzávalókat - a tej kivételével - beletesszük egy nagy tálba, és elkezdjük kézzel gyúrni, amíg el nem kezd formásodni. Ilyenkor hozzáadunk egy kevés tejet, és tovább gyúrjuk, amíg össze nem áll. Diónyi adagokból kis lapocskákat formálunk, beletesszük a meggyszemet és golyóvá gyúrjuk.


2008. december 16., kedd

Mézeskalács

Ezt a receptet anyukámtól kaptam. Ő kezdett el mézeskalácsot sütni, aztán valahogy én vettem tőle át a stafétát. Régebben cukormázzal díszítettük, de amióta szalmonellás volt a család, hanyagoljuk a nyers tojást.

Mézeskalács

76 dkg liszt
34 dkg porcukor
2 evőkanál szódabikarbóna
10 szem őrölt szegfűszeg őrölt fahéj
kakaópor
5 dkg margarin
4 tojás
4 evőkanál méz

A száraz hozzávalókat összekeverjük és hozzáadjuk a margarint, a mézet és a tojást, az egészet jól összedolgozzuk. A tésztát pihentetjük (nekem most fél órám volt erre), majd 3 mm vastagra kinyújtjuk, kiszúró formával kiszaggatjuk. Kizsírozott tepsibe tesszük, tojással megkenjük, közepesen meleg sütőben világosbarnára sütjük. Azután szoktam díszíteni, miután tojással megkentem, Francia drazsét, sótlan földimogyorót és sótlan napraforgómagot teszek rá.

Négy nagy tepsinyi adag lett. A mézeskalácsok a sütés után finom puhák, rá pár órára megkeményednek, aztán szépen lassan puhulnak újra vissza. Már próbáltam több mézzel is (egyszer egy kis üvegel beletettem), a mézeskalácsok puhák maradtak, de nem lehetett őket feltenni a karácsonyfára, mert eltörtek a függesztésnél.



Cukormázat így lehetne rá készíteni: egy tojásfehérjét felverünk, hozzáadunk 12 dkg porcukrot, jól kikeverjük. Ha szálat húzunk belőle és nem folyik szét, akkor jó. Estétől reggelig megszárad.

ui: az idei mézeskalács nem száradt ki, azt hiszem azért, mert eddig túl vékonyra nyújtottam és túl sokáig sütöttem. :)

2008. december 14., vasárnap

Tepsis rafaello

Ez a recept is a barátnőm anyukájának receptfüzetéből való. Igazából kókuszgolyót szerettem volna készíteni, két adagot, de rádöbbentem, hogy a tejport mostanában aranyárban mérik, így letettem róla. Ha valaki olvas és tud olcsó és megfelelő minőségű tejpor-lelőhelyet és megírja, megköszönném.

Tepsis raffaello

Tészta:
6 tojásfehérje
25 dkg cukor
10 dkg liszt
15 dkg kókuszreszelék

A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a lisztet és a kókuszreszeléket. Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon készre sütjük. Hamar megsül, nekem 20 perc alatt lett meg.

Krém:
6 tojássárgája
2 csomag vaníliás puding
10 dkg porcukor
1/2 l tej

A tojássárgát, a pudingport, a porcukrot és a tejet elkeverjük és felfőzzük. 20 dkg Rama 10 dkg porcukor A margarint és a porcukrot összedolgozzuk és a két krémet összekeverjük, rákenjük a tésztára és 5 dkg kókuszreszelékkel megszórjuk.




2008. december 11., csütörtök

Leveles tepertős pogácsa

Receptet itt találtam. Annyit változtattam, hogy 280 g kefirt tettem bele, pont két dobozzal, nem kaptam töpörtyűt, 250 g vöröshagymás tepertőkrémet használtam, és a tetejét elfelejtettem megkenni tojással, de az nem hiányzik senkinek. :) Azért majd szeretném kipróbálni darált töpörtyűvel is.

A recept:

Leveles tepertős pogácsa

Hozzávalók:
500 g finomliszt
30 g friss élesztő
só, bors
1 tojás
280 g kefír
300 g tepertő (250 g tepertőkrém)

A kefirt meglangyosítottam, belemorzsoltam az élesztőt. Hozzákevertem egy teáskanál sót és a tojást. Kanalanként adagoltam a lisztet, amíg közepesen lágy tésztát nem kaptam. Lisztezett pulton dagasztottam egy kicsit, majd cipóvá formáztam és folpackkal letakartam fél órára.

(Közben aprítógépbe tettem a tepertőt és addig berregtettem, amíg majdnem homogén krém nem lett belőle. Ekkor beletettem egy tk sót és némi frissen őrölt borsot.)- ehelyett a tepertőkrémet elkevertem némi őrölt borssal.

A fél óra leteltével kinyújtottam a tésztát téglalap alakba és egyenletesen rákentem a krémet.

3-ba hajtottam, mint egy levelet. A hajtogatás iránya mindegy, csak arra kell figyelni, hogy mindig ugyanúgy csináljuk. 30 perc pihentetés következett folpack alatt. Összesen ötször hajtogattam. Közben néhány helyen szivárgott kissé a tepertőkrém, de ezért nem kell aggódni.

Az ötödik hajtogatás után 2-3 cm vastagra nyújtottam a tésztát, majd éles késsel berácsoztam a tetejét.

Közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggattam, úgy hogy minél kevesebb "hulladék" keletkezzen. A pogácsákat sütőpapírra ültettem (itt jönne, hogy a tetejét megkenem felvert tojással :) ).

220 fokos sütőben pirosra sütöttem őket.

Igyekeztem, hogy minél kevesebb maradék legyen, nem zavart, ha nem tökéletes alakúak a pogácsák. 46 darab lett, ebből egy készült maradékból.



Tapasztalat: legközelebb több sót teszek bele, mondjuk két teáskanállal és rögtön kisütöm, nem pihentetem... érdemes próbálkozni még vele.

2008. december 7., vasárnap

Színes kalács

Ezt a receptet egy barátnőm anyukájának receptfüzetéből másoltam ki.

Színes kalács

a tésztához:
80 dkg liszt
3 evőkanál porcukor
1/2 l tej
5 dkg élesztő
1 dl étolaj
3 tojás
25 szem szacharin
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg mazsola

a színezéshez:
1 csomag vanília puding
1 csomag puncs puding
1 csomag csoki puding
1,5 dl tej

megkenni:
1 tojás

a végén megszórni:
porcukor
1 csomag vaníliás cukor


A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és három cipót készítünk belőle.

Fél dl tejben egy csomag vaníliapudingot simára kikeverünk, másik fél dl tejben egy csokipudingot simára kikeverünk, a
harmadik fél decis adag tejbe puncspudingot simára keverünk, majd egy-egy cipóval újra átdolgozzuk.

A cipókat megfelezzük, szálakká sodorjuk. Három különböző szálból fonatot készítünk.

Sütőpapírral bélelt tepsiben meleg helyen egy órát pihentetjük, sütés előtt tojással megkenjük.

Ha megsült vaníliáscukorral kevert porcukorral megszórjuk.

Legközelebb a vaníliapudingot kihagyom, szerintem felesleges.