2008. szeptember 28., vasárnap

Kifli "Cica mama módra"

Ezt a receptet pár éve próbáltam ki először. Akkor még nem volt internetünk itthon, és a melóhelyemen sem, de az ottani intranetre feltettek webcukis recepteket, ráérő időnkben azokat bogarásztuk. Ezt a kiflit akkoriban rengetegszer sütöttem, mindig sikerült és sikere volt és még a barátnőmet is megfertőztem vele. :)
Az eredeti recept:

Kifli "Cica mama módra"

70 dkg liszt
3 dl tej
1 kocka élesztő
2 dl étolaj
4 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
1 tojás

Ezeket összegyúrjuk, kétfelé osztjuk, az egyik felébe 3 kanál kakaót rakunk. Ezután kinyújtjuk, háromszögeket vágunk belőle, és a két különböző réteget egymásra rakjuk, kifli formájúra tekerjük. Mérsékelt tűzön megsütjük, sütés után forrón bekenjük fahéjas cukorral.

Amit egyszerűsítettem az elkészítésén:

Amikor ketté osztom a tésztát, a "fehéret" kinyújtom kb 30 cm * 30 cm-es négyzet alakúra. A kakaós részt is ugyanígy kinyújtom, a fehér tésztára ráillesztem és így nyújtom tovább. Kb 8 cm * 8 cm-es négyzetekre vágom a kinyújtott tésztát, ezeket félbevágom az átlójánál és a kapott háromszögeket feltekerem.
Arra jöttem rá, hogy minél többet pihentetjük a tésztát, annál puhább lesz a kisült kifli. Szóval én ilyenkor a kifliket kikent tepsibe teszem és mehet a hűtőbe vagy 12 órára, csak ez után sütöm meg.
Állítólag sokáig friss marad, csak nálunk azt nem éri meg, hamar elfogy. :)

Ma sütés közben az jutott eszembe, hogy ki kellene próbálni citromhéjat reszelni a tésztájába, meg tejcsokit tekerni bele... na majd legközelebb.