2008. július 19., szombat

Mazsolás kuglóf

Már múltkor elhatároztam, hogy legközelebb vagy valami új receptet próbálok ki, vagy kuglófot sütök. Mivel eléggé fáj a fejem, inkább az egyszerűbb megoldást választottam. Régebben sütöttem mákos kuglófot, most csokidarabosat szerettem volna, de elfelejtettem tejcsokit venni, így maradt a jó öreg mazsolás változat.

Próbáltam kitalálni, honnan vehettem a receptet. Van egy saját kézzel írott receptesfüzetem, amibe mindig beleírom a bevált recepteket, hogy "vészhelyzetben" tudjak mihez nyúlni. Az utolsó oldalon tartalomjegyzék is van ám! :) Közben megtaláltam, az eredeti recept a Nagy süteményeskönyvben volt (Black & White kiadó), szerintem semmi más említésre méltót nem sütöttem belőle a kuglófon kívül.

Mazsolás kuglóf

45 dkg sima liszt

10 dkg porcukor

3 dl tej

3 tojás

13 dkg olvasztott Rama

10 dkg mazsola

2,5 dkg élesztő

egy csipetnyi só

citromhéj

Az eredeti recept féldarás lisztet ír, 3 tojássárgáját, olvasztott vajat, mivel nem tudom milyen a féldarás liszt és a sima bevált, nem variálok. Legtöbbször a tojásfehérjét nem tudom hova tenni, beleteszem a sütibe, semmi baja nem lesz tőle. Olvastam, valahol, hogy le lehetne fagyasztani, de így egyszerűbb megszabadulni tőle. Na igen, vaj sosincs itthon... sütibe mindig Ramat használok.

Kevés langyos tejet, 1 teáskanál cukrot és az élesztőt összekeverünk és felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót, a porcukrot, a reszelt citromhéjat, a maradék tejet, a tojást és az olvasztott Ramat. és a tésztál jól kidolgozzuk. Végül hozzáadjuk a mazsolát. Kicsit hígabb lesz, mint az átlagos kelt tészták. Meleg helyen megkelesztjük. Olajozott kuglófformában, meleg sütőben sütjük. A kihűlt kuglófot kiborítjuk a formából és porcukorral meghintjük.

Most néztem, az eredeti recept szerint még a kuglófformában is kellene keleszteni a tésztát, én ezt most kihagytam.

Tapasztalatok: kb 2 óra alatt készült el, nagyon szép lett, jól eltaláltam a sütő hőmérsékletét, viszont még nem hűlt ki teljesen, nem akar kijönni a kuglófformából, pedig már szívesen letesztelném, milyen lett! Remélem ki tudom szedni egyben és lesz olyan finom, mint amilyen szép!
Kicsit erőszakoskodni kellett vele, hogy kijöjjön, de nem látszik rajta. :) Szerintem egy kicsit édesebb lehetne, a fő kritikusom alszik, majd beírom az ő véleményét is.

Íme:









Most, ahogy a szakácskönyveim között kutakodtam, megtaláltam a nagymamám receptfüzetét, lehet hogy legközelebb abból próbálok ki valamit? Az almás pitéje isteni, bár kissé macerás... még szívesen sütnék, Cookiet, Kinder sütit, vagy Sport szeletet, na majd meglátom.

Azuram még álmos és szűszavú, annyit mondott, hogy jó! :D

2008. július 12., szombat

Köményes kifli


Ma ezt, a sütit készítettem el, családi reccept alapján készült.



Köményes kifli

Hozzávalók: (két tepsinyi adag, 48 darabhoz)

90 dkg liszt

22,5 dkg Rama

3,75 dl tej

3 dkg élesztő

só ízlés szerint

1 tojás (a tetejét megkenni vele)

Az élesztőt felfuttatjuk langyos cukros tejben (1 teáskanál cukorral) , aztán összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Meleg helyen megkelesztjük. Ha megkelt, 6 részre osztjuk, cipót formálunk belőlük és kör alakúra nyújtjuk. 8 körcikkre vágjuk, ezeket feltekerjük és olajjal kikent tepsibe tesszük. Meleg helyen még 10 percet kelesztjük, közben megkenjük felvert tojással, megszórjuk őrölt paprikával és köménnyel és előmelegített sütőben készre sütjük.

Feltekerés előtt az anyukám a kifliket megkeni olajjal, szerintem felesleges.



Ma kreatív napom van, úgyhogy néhányba tettem mentás csokit is, és a tetejükről a köményt, meg a paprikát kihagytam. Féltem, hogy kifolyik a csoki, jól belecsavartam a tésztába és külön tepsibe tettem, de nem folyt ki, fini lett! :)

A csokis változathoz a legnagyobb cipót használtam el. Tescos táblás borsmentás csokit tettem bele, kiflinként 1 kockát. A csokit a tészta szélére tettem, onnan kezdtem feltekerni, a lehető legszorosabban. Ezt a tepsi sütit kelesztettem legtovább, amíg a többi sült, a tűzhely tetején melegedett.



Tapasztalat: a tésztát sosem sütőm túl sósra (Azuramnak nem lehet elég sós), nekem jó így. Lehet egyáltalán túl sósra csinálni? Ma szerintem egy vagon sót tettem bele :) Legközelebb lemérem mennyi egy vagon, lesz mihez viszonyítani. Körülbelül két és fél órába telett elkészíteni.